söndag 10 augusti 2014

Rijk’s Pinotage 2008

Återigen dags för en meny innehållande diafragma (eller som en del finkänsliga och mer korrekta typer säger: njurtapp) och vin från Rijk’s. Den här gången pinotagen från 2008, men först köttpreparation, folköl och tryffelchips från Torres (mums, finns på COOP).

IMG_2453

Det är alltid en bra idé att gå in på Serious Eats och ta del av Kenjis tips och råd, så även den här gången. Känns helt rätt att köra köttet ungefär som biff, hårt och snabbt för fin yta och rosa kärna. För lite, och konsistensen går åt tunghållet, för mycket och det riskerar bli segt och tråkigt.

Medans briketterna pyrde i skorstenständaren så gjorde vi en kort luftning av vinet i nya karaffen från Iittala inköpt på Vingåkers outlet. Vingåker med världens bästa slogan: “Vingåker, en promille av Sveriges befolkning kan inte ha fel”. Går att diskutera.

IMG_2456

Precis vid öppnandet av flaskan strömmar det ut doft av rök och hö men det lägger sig nästan direkt. Efter en stund är det ren frukt, fylligt och väldigt gott. Förvånansvärt stramt med bra syror och liten sötma och vinet känns annorlunda än 2007:an. Det här är bra grejer och passar fint till maten, färdiga pommes Anna från Ricard, vaxbönor, ohemula mängder vitlökssmör och så förstås diafragman.

IMG_2466

Jättebra vin. Potatisen hyfsat ointressant och jag vill nog påstå att det är värt investeringen i tid att göra det själv. Det syns inte på bilden men köttet kunde legat på ett par minuter till. Väldigt fin yta, men lite för blodig för mångas smak. För egen del passade det mig utmärkt. Det här är ett smakrikt kött som kanske inte faller alla på läppen men det är väl värt att testa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar