söndag 8 november 2015

Linderödssvin och Tenuta Belguardo

Det här är en bloggpost som helt oförblommerat är reklam för köttbutiken Millert och Dahlén. I fredags innehöll deras statusuppdatering Lindersödssvin och kotlett i samma mening så det fanns inget att tveka om, bara att ta en sväng till Stallarholmen för inköp av exceptionellt prisvärd gris från Wilhelmina. Det blev två kotletter från karrésidan på precis ett kg totalt.

IMG_4849

Jag valde att köra dem indirekt på webergrillen med 3/4-dels fyllt tändrör och bitar av körsbär på briketterna. 50 minuter var något långt och träet helt i onödan, grisen hade klarat sig bra naturell. Det oaktat så blev resultatet mycket bra, det är en väldigt fin, djup fläsksmak från Linderrödsgrisarna. Köttet är utmärkt bra och fettkappan var mycket fin och rejäl och inga problem att få allt att gå åt. Som sagt så gick köttet aningens för långt och röksmaken kom med en liten skärpa som tyvärr inte var helt angenäm (det här är randanmärkningar, men ändå). Nästa gång skippar vi grillandet utan testar istället att köra kotletten sous-vide, kanske 60 grader under ett par timmar, för att sedan steka/blåslampa den så fort som möjligt för bästa maillardytan.

Grisen serverade vi med rotfruktsgratäng och Tenuta Belguardo. Vi hade lite problem med att få plats med något annat än kotletterna på tallrikarna, men vi fick till det hyffsat tycker jag.

IMG_4856

Vinet var som vanligt utmärkt, Tenuta Belguardo är en av favoriterna.

IMG_4853

Jag trodde dock att mognaden skulle gått längre på 2008:an, men istället är det fin mogen frukt och perfekta syror till maten. En helgjuten måltid med lite förbättringspotential. Och så uppmanar jag alla att besöka Millert och Dahlén. Bra skit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar